Terapia TECAR
Terapia TECAR a castigat popularitate in medicina sportiva datorita capacitatii sale de a accelera recuperarea dupa leziunile posttraumatice din sport.
Terapia TECAR, cunoscuta si sub numele de “Terapia de transfer de energie capacitiva si rezistiva”, este o forma de terapie fizica care utilizeaza energia electromagnetica de inalta frecventa pentru a stimula procesele naturale de vindecare ale organismului, pentru a oferi beneficii terapeutice, a reduce inflamatia si a favoriza vindecarea tesuturilor, permitandu-le pacientilor sa revina mai repede la o calitate a vietii mai buna.
Cum functioneaza
- Curentul de inalta frecventa utilizat in Terapia TECAR genereaza o energie electromagnetica biocompatibila, focalizata in tesuturi, stimuland propriile mecanisme de refacere. Acest curent patrunde in tesut si se transforma in caldura.
- Caldura produsa prin terapia TECAR face ca vasele de sange sa se dilate, imbunatatind fluxul sanguin in zona tratata. Cresterea circulatei ajuta la livrarea de oxigen si nutrienti catre tesuturi, facilitand vindecarea si eliminarea deseurilor metabolice. Relaxeaza muschi, stimuleaza metabolismul celular, imbunatatind activitatea celulelor implicate in repararea si regenerarea tesuturilor.
- S-a demonstrat ca terapia TECAR reduce inflamatia prin favorizarea eliberarii de substante antiinflamatorii si prin scaderea productiei de mediatori proinflamatori.
- Terapia TECAR poate contribui la ameliorarea durerii prin blocarea semnalelor de durere transmise de fibrele nervoase si prin promovarea eliberarii de endorfine.
- Tratamentul este nedureros, relaxant, sigur, cu eficacitate terapeutica ridicata. Procedura este moderna, non-invaziva si poate fi aplicata ca unica metoda de tratament sau in combinatie cu alte proceduri.
Avantajele si beneficii
- scade intensitatea contracturilor musculare;
- combate durerea;
- creste metabolismul celular;
- creste elasticitatea tesutului conjunctiv;
- imbunatateste circulatia sangvina si limfatica;
- are efect miorelaxant, antiinflamator, antiedematos.
- accelereaza reducerea durerii;
- accelereaza mecanismele naturale de vindecare, reducand timpul de recuperare.
Indicatiile terapiei TECAR:
- rupturi musculare;
- luxatii si fracturi;
- dureri lombare si cervicale datorate herniilor de disc;
- artroze.
Contraindicatiile terapiei TECAR sunt
- sarcina;
- tromboflebita;
- copii sub 14 ani;
- pacemaker;
- cancer;
- epilepsie;
- infectii acute.
Terapia TECAR este, in general, bine tolerata, fiind raportate efecte secundare minime ce se rezuma la o usoara roseata sau caldura la locul de tratament, care de obicei dispare la scurt timp dupa sedinta.
Terapia TECAR poate fi utilizata la pacienti de diferite varste, de la copii la adulti mai in varsta, in functie de afectiunea specifica si de obiectivele de tratament ale acestora. Terapia TECAR nu necesita, de obicei, nicio perioada de repaus. Pacientii isi pot relua activitatile normale imediat dupa sedinta de tratament.